Voir le site en Français

Aerosoltherapie

Aerosoltherapie

INHALEREN MET EEN VERNEVELAAR

Een vernevelaar is een elektrisch toestel waarmee je geneesmiddelen kan inhaleren. Hiertoe wordt het geneesmiddel opgelost in een vloeistof. Vervolgens zet de vernevelaar deze vloeistof om in nevel en mist, die je via een mondstuk of mondmasker inademt. Zo komt het geneesmiddel rechtstreeks in je longen terecht.

Om voldoende geneesmiddel in je longen te krijgen, is het nodig om zorgvuldig enkele raadgevingen rond het “goed gebruik” van de vernevelaar op te volgen. Ook het regelmatig en grondig schoonmaken van je vernevelaar is belangrijk voor een goede werking ervan, alsook om infecties te voorkomen.

Hoe een vernevelaar gebruiken?

 1. Was zorgvuldig je handen met water en zeep.
 2. Bereid de oplossing vlak vóór het vernevelen in het geneesmiddelpotje.
  Voeg zonodig fysiologische zoutoplossing toe tot de gewenste hoeveelheid, het aanbevolen minimumvolume is 3ml. Werk steeds met steriele oplossingen op kamertemperatuur.
  Neem je meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd met de vernevelaar, meng dan alleen geneesmiddelen in het potje, die mogen gemengd worden (compatibel zijn). Vraag dit desnoods na bij je arts of apotheker!
 3. Plaats het toestel op een horizontaal oppervlak.
  Ga er recht voor zitten. Neem een ontspannen houding aan.
  Steek het mondstuk in je mond en omsluit het goed met je lippen, zonder te bijten. Of plaats het masker over je mond en / of neus.
 4. Zet het toestel aan.
  Adem traag in langs je mond. Houd je adem gedurende 5 seconden in en adem rustig uit. Praat niet tijdens het vernevelen. Indien er een korte pauze nodig is, zet dan de compressor even uit en neem het mondstuk of mondmasker weg.

Het vernevelen neemt gemiddeld een tiental minuten in beslag.
Zet de toediening verder tot 1 minuut, nadat de vernevelaar begint te ‘sputteren’.
Zet het toestel af. Een kleine hoeveelheid vloeistof blijft achter in het geneesmiddelpotje. Verwijder dit! Spoel na het vernevelen uw mond met water door te gorgelen. Hierbij het water niet inslikken!

Tips

 • Gebruik geen gedestilleerd (zuiver) water om de geneesmiddelvloeistof aan te lengen. Dit kan prikkelend werken.
 • Vóór elk gebruik: zet het toestel gedurende enkele seconden aan wanneer het leeg is, om eventueel resterend vocht te verwijderen.
 • Gebruik je een mondmasker, was dan na het vernevelen je huid rond neus en mond. Zo voorkom je huidirritatie! Bij ernstige hoest of bronchospasmen (het samentrekken van de longen), stop het vernevelen en raadpleeg je arts of apotheker.
 • Laat best regelmatig je inhalatietechniek nakijken door je arts, kinesitherapeut, longverpleger of apotheker.