Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 13-24 van 38

Pagina's
Sorteer op:
Wat zijn de gevaren van slaapmiddelen?

Wat zijn de gevaren van slaapmiddelen?

Slaapmiddelen worden gebruikt om aanhoudende slaapproblemen tijdelijk te verhelpen. Maar gebruik van dergelijke medicatie komt niet zonder risico’s: afhankelijkheid, bijwerkingen … 

Pollenallergie doorheen het jaar

Pollenallergie doorheen het jaar

Pollenallergie is een veel voorkomende allergische reactie die wordt veroorzaakt door het inademen van stuifmeel van bloeiende planten. Deze allergie kan het hele jaar door voorkomen, maar de symptomen kunnen verergeren tijdens bepaalde maanden. Dit is volledig afhankelijk van welke planten er in bloei staan. In dit artikel zullen we de verschillende maanden overlopen en welke planten er dan bloeien die verantwoordelijk kunnen zijn voor pollenallergie.

Op reis? Denk aan je reisapotheek!

Op reis? Denk aan je reisapotheek!

Vertrek je op reis dan is een reisapotheek vanzelfsprekend. Afhankelijk van je bestemming en reisduur zal je reisapotheek er anders uitzien. Denk er aan dat in veel landen de beschikbaarheid van geneesmiddelen kleiner is dan in België. Je gezondheidstoestand en die van jouw reisgenoten is mee bepalend voor je reisapotheek.

De oorlog verklaren aan luizen

De oorlog verklaren aan luizen

Volg onze raad over de behandeling tegen luizen en neten om in elk seizoen deze onaangename vijanden te neutraliseren! Er bestaan twee soorten producten om de luizen te vernietigen in alle mogelijke stadia van hun bestaan.

De magistrale bereiding, een behandeling die 100% bij je past

De magistrale bereiding, een behandeling die 100% bij je past

Sommige patiënten zijn allergisch of gevoelig voor bepaalde bestanddelen in een geneesmiddel. Andere patiënten hebben het moeilijk om pillen in te slikken. En soms heeft men gewoon een erg specifieke behoefte die niet altijd met een standaardoplossing kan worden behandeld. In zulke gevallen kan de apotheker een geneesmiddel op maat maken, een behandeling die volledig wordt afgestemd op de noden van de patiënt: een magistrale bereiding.

Angst

Angst

Angst is een normale reactie van het lichaam, wanneer je blootgesteld wordt aan een gevaarlijke situatie. Sommige personen zijn voortdurend of overdreven bang. De angst verstoort hun leven. Je kan hier spreken van een angststoornis.

Wat zijn spataders?

Wat zijn spataders?

Men spreekt van spataders wanneer opgezwollen aders duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Dit is het gevolg van een slechte bloeddoorstroming, vooral in de onderste ledematen. De aders slagen er eigenlijk niet in om het bloed op een correcte manier terug naar het hart te sturen. Het bloed blijft ter hoogte van de ader en zorgt voor de abnormale afwijking: de ader raakt opgezwollen en heeft een blauwe kleur onder de huid.

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven ken je wellicht wel. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk onderbouwd model een update kreeg? Bij de oude driehoek uit 2017 lag de focus op voeding en het effect op gezondheid. Er was echter nood aan een herziening om de voedingsdriehoek meer hedendaags te maken. Zo ontstond in 2021 de nieuwe voedingsdriehoek, die naast gezondheid volledig in het teken staat van milieuverantwoorde voeding. Eten moet niet alleen gezond zijn voor jezelf, maar ook goed voor onze planeet. Die twee zaken gaan namelijk hand in hand. 

Wat zijn de tekenen van menopauze?

Wat zijn de tekenen van menopauze?

De menopauze is een ‘diagnose’ waar veel vrouwen voor vrezen. Ze gaat dikwijls samen met enkele vervelende symptomen zoals prikkelbaarheid en opvliegers. Toch is het een normaal onderdeel van het ouder worden. Gelukkig zijn er oplossingen om deze levensfase waarin de vruchtbaarheid ophoudt, te verlichten. Wil je meer weten over wat de menopauze is, aan welke tekenen je deze periode herkent en hoe je deze klachten kan aanpakken? Wij geven je alvast een overzicht.

Wat zijn aambeien?

Wat zijn aambeien?

Aambeien (hemorroïden of speen) ontstaan wanneer de bloedvaten van de anus verwijden of uitzetten. Het zijn een soort spataders die je krijgt als je te hard perst tijdens een toiletbezoek. 

Wat is slaapapneu?

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu of het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk (min. 5 keer per uur) gedurende korte perioden stopt. Normaal gesproken stroomt de lucht steeds moeiteloos vanuit mond en neus in de longen. Iemand met slaapapneu stopt tijdens de slaap meer dan 10 seconden met ademen, waarna een diepe inademing volgt met zeer luid snurken of woelen.

Brandwonden

Brandwonden

In de zomer zijn de helft van de brandwonden te wijten aan de barbecue of brandende houtskool en dit voornamelijk bij kinderen. Wat zijn de goede reflexen om brandwonden te verlichten en te verzorgen ?

Pagina's