Alles wat je moet weten over bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de grote luchtwegen die lucht naar de longen voeren. Deze aandoening kan leiden tot hoesten, kortademigheid en andere ademhalingsproblemen. Het begrijpen van de oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen is essentieel voor iedereen die met deze aandoening wordt geconfronteerd. We vertellen je in dit artikel meer over deze ontsteking op de luchtwegen.

Hoe loop je bronchitis op?

Bronchitis kan acuut of chronisch zijn. Acute bronchitis wordt meestal veroorzaakt door virussen, die ook verkoudheid en griep veroorzaken. Bacteriële infecties kunnen echter ook acute bronchitis veroorzaken. Het inademen van irriterende stoffen, kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Zo is ook chronische bronchitis vaak het resultaat van langdurige blootstelling aan irriterende stoffen, met name sigarettenrook. Andere risicofactoren zijn luchtvervuiling en stof.

Wat zijn de symptomen van bronchitis?

De meest voorkomende symptomen van bronchitis zijn een aanhoudende hoest, slijmproductie, kortademigheid, vermoeidheid, lichte koorts en koude rillingen. Bij acute bronchitis kunnen deze symptomen enkele weken aanhouden, terwijl ze bij chronische bronchitis maanden of zelfs jaren kunnen duren. 

Wat zijn de gevolgen van bronchitis?

Als bronchitis niet wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, zoals longontsteking of COPD (chronische obstructieve longziekte). Dergelijke ziektes hebben een heel zware impact op je leven en kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Hoe behandel je bronchitis?

De behandeling van bronchitis hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Bij virale acute bronchitis kan het lichaam de infectie meestal zelf bestrijden, waarbij rust, voldoende hydratatie en eventueel pijnstillers kunnen helpen. Als bacteriën de oorzaak zijn, kan een arts antibiotica voorschrijven. Inhalatoren worden ook gebruikt om de luchtwegen te openen en zo ademhalingsproblemen te verminderen.

Voor chronische bronchitis is het essentieel om blootstelling aan irriterende stoffen te vermijden, vooral roken. Medicijnen, zoals bronchodilatatoren en corticosteroïden, kunnen ook helpen om symptomen te beheersen en exacerbaties te voorkomen. In ernstige gevallen kan zuurstoftherapie of zelfs een longtransplantatie noodzakelijk zijn.

Preventie is altijd de beste aanpak. Rook niet, vermijd blootstelling aan irriterende stoffen en was regelmatig je handen om infecties te voorkomen. Bij symptomen of twijfel is het raadzaam om medisch advies in te winnen bij je arts of apotheek.